НЕКА ДА РАБОТИ - защото визират само ''дронаджиите'', които карат фърчилата си, където им падне....никой моделист не би тръгнал да си кара моделчето из градовете, над хора и културни забележителности....застрашавайки въздухоплаването, или нечие здравеmodelist51 написа: ↑30 мар 2023 09:49Между другото в БГ в момента работи комисия по въвеждането на национален регламент за експлоатацията на БПЛА. Съставена е от държавни чиновници и представители на бизнеса. .
Покана за Авиомоделен събор Казанлък 2023г
-
- Регистриран: 29 мар 2017 19:43
Re: Покана за Авиомоделен събор Казанлък 2023г
Последна промяна от бачо илия депрона на 30 мар 2023 22:01, променено общо 1 път.
с.л.д. инж.ИЛИЯ ИЛИЕВ - 0899 11 58 58 -/ Специалист по Летящи Дивотии/
-
- Регистриран: 29 ное 2016 14:33
Да си спретнем събор?Сбирка ?

master of sports Krasimir Tasev (BUL) (9462) | World Air Sports Federation
-
- Регистриран: 17 юли 2017 10:21
Добре е човек да има светла вяра в институциите. Аз обаче имам малко повече информация и затова не съм такъв оптимист.бачо илия депрона написа: ↑30 мар 2023 19:32НЕКА ДА РАБОТИ - защото визират само ''дронаджиите'', които карат фърчилата си, където им падне....никой моделист не би тръгнал да си кара моделчето из градовете, над хора и културни забележителности....застрашавайки въздухоплаването, или нечие здравеmodelist51 написа: ↑30 мар 2023 09:49Между другото в БГ в момента работи комисия по въвеждането на национален регламент за експлоатацията на БПЛА. Съставена е от държавни чиновници и представители на бизнеса. .

-
- Регистриран: 26 окт 2018 09:44
Не визират само дроновете.... Дроновете само са причина за тази регулация.... всичко е под ножа...бачо илия депрона написа: ↑30 мар 2023 19:32НЕКА ДА РАБОТИ - защото визират само ''дронаджиите'', които карат фърчилата си, където им падне....никой моделист не би тръгнал да си кара моделчето из градовете, над хора и културни забележителности....застрашавайки въздухоплаването, или нечие здравеmodelist51 написа: ↑30 мар 2023 09:49Между другото в БГ в момента работи комисия по въвеждането на национален регламент за експлоатацията на БПЛА. Съставена е от държавни чиновници и представители на бизнеса. .
Информацията е публикувана от една година в Моделистика!
Става въпрос за всичко над 250 гр., дори и свободнолетящите! Ако не се лъжа, само кордовите не попадат под регулацията.
Все още ви се струва "майтап" .... има арестувани моделисти вече.... Аз самия, все още се ослушвам, защото моите гуменяци са под 250 гр. , но трябва да го мина тези дни .... Чета за изпита вече

А това, че не карали в населени места, не е вярно .... половината карат само там .... Да не приказваме, че има забранени зони от 3 км. наоколо.
Съветвам ви да си вземете лиценза, не било трудно, проблем има само с регистрацията и влизането (всеки път се влиза с код, изпратен на мейла).
Доколкото знам, изпита е лесен и може да се пробвате докато го вземете

Ако искате ще публикувам информацията и тук.
-
- Регистриран: 24 апр 2019 09:48
С тия регулации приключват детския моделизъм.Поне авиото за сега.
Инж.Веселин Драганов М.С.
-
-
- Регистриран: 24 апр 2019 09:48
А ако се занимават самостоятелно са в нарушение.Ръководителя не е майка му да е все покрай него,а и не е едно дете.Шибана работа.Едно от децата ми си лети вече само,а другите след първи полет с мен после не мога да контролирам.Има си модел,апаратура и прави каквото си желае.В магазините има готови модели,които са над 250 гр. и не са малко като бройка.Valio Savov написа: ↑31 мар 2023 10:40Разрешава се на деца до 16 години, но ръководителя или настойника трябва да имат този лиценз .... налага се да го карам и аз![]()
Инж.Веселин Драганов М.С.
-
- Регистриран: 17 юли 2017 10:21
Те и камъните могат да бъдат оръжие, но не съм чул да искат лиценз за хвърляне на камъни.Добри Грабчев написа: ↑31 мар 2023 10:14Не дроновете са причина! Причината е, че всички управляващи ги е страх хората да имат оръжие/а летящите са такива, вижда се в Ук/. Страх ги е, че могат да ги наблюдават и разплитат далаверите им. Аман от разузнавателни агенции фейсбуг, телеграм, скайп и още десетина други...

-
- Регистриран: 29 мар 2017 19:43
Valio Savov написа: ↑31 мар 2023 09:08
А това, че не карали в населени места, не е вярно .... половината карат само там .... Да не приказваме, че има забранени зони от 3 км. наоколо.
и кой авиомоделист си кара самолетчето из града, а не на поляна
с.л.д. инж.ИЛИЯ ИЛИЕВ - 0899 11 58 58 -/ Специалист по Летящи Дивотии/
-
В малките градчета и някои по-големи като моя например, се кара на тренировъчните игрища на стадионите, а те са в рамките на града. Горна и Долна Оряховица, Първомайци .... навсякъде съм карал на такива. Не, че летя над града, но си признавам, че съм въртял над стадиона (с камера) по време на мач преди 7-8 години....бачо илия депрона написа: ↑31 мар 2023 13:20и кой авиомоделист си кара самолетчето из града, а не на поляна
Летищата са с трикилометрова забранена зона около тях.
В София също мисля, че са в рамките на града...