Покана за Авиомоделен събор Казанлък 2023г

Дискусии за предстоящи и изминали събития
Потребителски аватар
S-LK
Регистриран: 27 фев 2019 17:56
Контакти:

Re: Покана за Авиомоделен събор Казанлък 2023г

Мнение от S-LK » 05 апр 2023 20:54

Valio Savov написа:
05 апр 2023 20:43
mmfsr написа:
05 апр 2023 20:11
Valio Savov написа:
05 апр 2023 19:41
Браво на тебе.... Недей разправя.... друго кажи...
Ослушваш за нещо .... да ти напомня де.... :)
Да не качвам линк.Ти сам си го написал на страницата на СК Моделист.По точно няма как да ти отговоря.Ако нещо не си разбрал ще кача линка и другите да го видят.
Ама качето го бе уважаеми ММ .... Аз затова съм го писал преди повече от 10 години, а ти сега го прочете....

Та баща ми работеше учител по математика и физика по селата на Великотърновски окръг ....
Сменял много села и винаги е водел кръжоци по авиомоделизъм.
Никога не е работил в града, не е бил на щат като моделист, не е бил и член на "партията" (майка ми също).
Има десетки медали от републикански състезания за неговите възпитаници .... (все се каня да ги броя и анализирам)
Успехите са в класове F2A, F2D, F1C1, F1B1, F1A1, и моите в клас F1B и ракетомоделизма.....
За мене: Завършил съм ТМТ с успех 5,86 .... кадидатствах на 4 места, две военни и две технически.... Приеха ме на три места
Ще допълня "криминалното" досие не з.м.с.инж.Велентин Савов:
В гр.Сопот имаше техникум специално създаден да обучава кадри за военната промишленност
(конкретно за ДСО "Металхим")
Огромно "четириетажно" общежитие за почти 300 ученици, стол за изхранване на децата.
Учебни работилници и лаборатории.
Имаше много, различни и интересни специалности, няма да ги изреждам
ще отбележа само една - БОЕПРИПАСИ!
Децата бяха от градове в България където ДСО "Металхим" имаше заводи.
Лясковец е един от тези градове.
Валентин Савов дайде "научен" вероятно от баща си(съжалявам, че не го познавах).
Общежитието беше на 300 метра от завода, а клуба все още беше на територията му.
Беше му издаден пропуск и работеше по моделите си F1B, както и на струга.
Заедно с него работеха м.с.Добрин Цветков† F1B, м.с.Атанас Гаганелов F1A и др.
Имаше средношколци авиомоделисти и от други градове с неговите умения.
Ако бащата не научи децата си и не им помага защо е баща?

Студенти в СССР изпращаше ДСО "Металхим" по предложение на съответните заводи.
Имаше определени критерии - задължителен да са приети в България!
Това е една от клаузите в договора с СССР.
Родител или родители да работят в заводите на ДСО "Металхим" и др.
Не виждам нищо лошо или криминално в това.

Аз също познавах Нано Филипов†, но имахме малък проблем.
Тогава разбрах, че директора на завода в Лясковец е моделист.
м.с. инж. Любомир Караиванов

mmfsr
Регистриран: 24 апр 2019 09:48

Мнение от mmfsr » 05 апр 2023 20:56

Точно го казахте Г-н Савов.Раслите през соца ще разберат добре как сте успявали в моделизмите.То и сега на детските състезания е същото и Вие го потвърдихте в свой пост.
Инж.Веселин Драганов М.С.

Valio Savov
Регистриран: 26 окт 2018 09:44

Мнение от Valio Savov » 05 апр 2023 21:08

Добри Грабчев написа:
05 апр 2023 20:46
Имаше и ритуал на КНР...Събират се в кръг преди стартовете и четат указанията на Ким...И друго странно при свободно летящите...отказаха радиотелефоните и изградиха една верига от хора...през 50 метра и чрез викане предаваха команди от треньора към състезателя...Наистина беше много странно!За вечерята в катакомбите не ща да коментирам...кой ял ял...следва стани!
Кой Ким ? ;) Ир Сен или Чен Ир ;)

Последно бяха през 2007 в Одеса на Световно свободнолетящи.... Наблюдавах ги много внимателно....
Гледам ги скупчили се трима на 100 метра пред стартовете, аз като по-нахален, реших да видя какво правят ....
Гледам ги събрали се и гледат едно устройство термомерър или термолокатор .... и съобщават нещо на старта ....
Това става на Св.купа преди самото Световно първенство .... Станаха първи отборно.... но на самото Световно нямаха успехи, макар, че на таймери бяха всички на флайоф .... Стара концепция модели, но с нови материали ....
Та на банкета, преди да започне официалната част, забелязах купите на една маса и с Цветан Цветков отидохме да ги видим и да се снимаме .... Идва един от корейците и аз му показвам техните табелки на купите .... Той гледа, огледа всичко .... Аз си отидох на масата и наблюдавам какво ще стане .... Та целия отбор, но един по един .... отива, гледа купите и се връща на тяхната маса, след него отива следващия .... и така, един по един всички .... на като нас цялото стадо ;) дисциплина и ред.
Това за яденето не съм го виждал, но са ми разказвали .... сядат на земята пред паниците, стоят и гледат .... после стани и ходом марш ....

Valio Savov

Мнение от Valio Savov » 05 апр 2023 21:19

mmfsr написа:
05 апр 2023 20:56
Точно го казахте Г-н Савов.Раслите през соца ще разберат добре как сте успявали в моделизмите.То и сега на детските състезания е същото и Вие го потвърдихте в свой пост.
Това, как съм успял от твоя гледна точка, го приемам в частта "успял" другото не мога да те убедя, понеже си предубеден.... Та да си жив и здрав.... "успял" ми стига .... Колкото до детските състезания, така е по цял свят.... (Русия и Беларус са друго)
Няма кой да определи, кое е направено и от кого .... Ако теб те оставим да определяш, ще отрежеш най-добрите, защото не можеш като тях ....
Това, което не можеш да контролираш 100 % не можеш да го вкарваш като правило, така е по целия свят .... Западняците всички (и не само те) пускат с купени модели .... Единици за станали шампиони със свои модели, за наша чест, нашите шампиони са станали със свои модели.... за другите не знам, но сега 80% са с модели мейд ин Украйна, 10 % Мейд ин Русия и само 10 % ентусиасти .... Но има електроника, GPS, софтуер.... това не влиза в сметката ....

mmfsr

Мнение от mmfsr » 05 апр 2023 21:53

Аз не приемам този начин на работа.Моделизмите са бонбонче за младежта да получи технически знания и умения,а не да получава титли и звания за това,че си отваря пръстите за да тръгне купешкия модел.Мое мнение.Та и при нас в корабното има шампиони,които не могат да си запалят мотора.Не това е целта на моделните спортове.Вие мислите и работите по друг начин .Той е неприемлив за мен,а навярно и за бъдещето на обществото.Вижте как вече няма технически мислещи хора сред младите.Това ме притеснява.Можещ стругар не почва под 3000в БГ. Мераклии за заплати много.Можещи малко.Вашия поглед за развитието на детския моделизъм е неприемлив за мен и мисля,че ощетява бъдещето на обществото ни.И за това Ви нарекох и наказанието на Федерацията.Вие от къде знаете,че не съм член на някой клуб член на Федерацията.Мога да стана.Ще ме изгоните ли.

Valio Savov

Мнение от Valio Savov » 05 апр 2023 22:20

mmfsr написа:
05 апр 2023 21:53
Аз не приемам този начин на работа.Моделизмите са бонбонче за младежта да получи технически знания и умения,а не да получава титли и звания за това,че си отваря пръстите за да тръгне купешкия модел.Мое мнение.Та и при нас в корабното има шампиони,които не могат да си запалят мотора.Не това е целта на моделните спортове.Вие мислите и работите по друг начин .Той е неприемлив за мен,а навярно и за бъдещето на обществото.Вижте как вече няма технически мислещи хора сред младите.Това ме притеснява.Можещ стругар не почва под 3000в БГ. Мераклии за заплати много.Можещи малко.Вашия поглед за развитието на детския моделизъм е неприемлив за мен и мисля,че ощетява бъдещето на обществото ни.
Не е важно какво мислиш и какво можеш, а какво си направил .... Мислещи и според тях "можещи" много, ама правещи малко ....
Както ми каза преди повече от 10 години един моделист от български произход .... От 100 човека, желаещи да получават заплата, само 70 са готови да работят за това, от тях само 10 могат да ти свършат работа, от които само един-двама в срок и с необходимото качество....
Аз възприемам нещата по друг начин.... Давам си знанията на всички, които искат да ги получат, не искам пари и др.
Много добре съзнавам, че от нашето "семе" ще поникне 1 на 1000 ....
От мойте ученици учудващо най-калпавите, ама най-поразяващите ръце, после прогресират в работата .... кой прави коли, кой програмист, кой инженер .... другите също не са охранители или касиерки, ама за тях не ми е чудно ....
Колкото за паленето на мотори.... това е противопоказно за съвременните деца .... Това можеш да го правиш само през родител .... другото си е чист риск.... Не може да се допускат деца до работа с метанол, етер, кореселин, ацетон и др.
Питай учителите, ако искаш да работиш с училища, ще им палиш ти двигателите .... обяснението и гледането е достатъчно, като станат на 18 ще го правят сами .... Нас не ни гледай навремето, сега ще те осъдят за счупен пръст със сигурност....
Това не "моят" поглед, да не би навремето да е било така, както Вие казвате ? Да бе .... Състезанието не е най-важната част от процеса, но той показва къде си ти, къде са другите, намират се приятели и така се развива творчеството, някои ще се състезават след време, като мен, без толкова да им пука, кое място са заели, но срещата с приятели, свързано с пътешествия и преживявания е незабравимо .... Пък ако вземеш някоя награда си е бонус ....

mmfsr

Мнение от mmfsr » 05 апр 2023 22:37

Добре го казахте ,но практиката е друга .Стимулирате децата да не правят модели,а да ползват на ръководите ли те си,за да има награди.Това е реалността,която дава и финансиране от тук там,че без пари не може.За децата съм наясно
Имам педагогическа правоспособност за работа с тях.Вие навярно нямате.,но работите вероятно.Цялата ви федерация е на ръба на закона.Очаквам да промените регламента на детското състезание съобразно европейската директива.Ще дойда да видя лично как ще проведете състезанието.Може и да доведат деца ,ама е малко вероятно.

Valio Savov

Мнение от Valio Savov » 05 апр 2023 22:56

mmfsr написа:
05 апр 2023 22:37
Добре го казахте ,но практиката е друга .Стимулирате децата да не правят модели,а да ползват на ръководите ли те си,за да има награди.Това е реалността,която дава и финансиране от тук там,че без пари не може.За децата съм наясно
Имам педагогическа правоспособност за работа с тях.Вие навярно нямате.,но работите вероятно.Цялата ви федерация е на ръба на закона.Очаквам да промените регламента на детското състезание съобразно европейската директива.Ще дойда да видя лично как ще проведете състезанието.Може и да доведат деца ,ама е малко вероятно.
Вие сте голям Нострадамус .... Все гадаете .... Гадаете, гадаете.... както се казва в минута е много.... Треньорите да не са с педагогическа специалност ? Педагогическа правоспособност има всеки, който има 2000 лева .... Цялата федерация ТИ СЕ ИСКА ОТ ЗЛОБА ДА Е НА РЪБА НА ЗАКОНА, ама не е драги ми ММ, упражнявай се на другите....
За спорта се изискват треньори, а не педагози.... А там имаме над 40 човека .... Аз съм "старши треньор" и не съм единствения ;)
Ела, заповядай, да видим ти дали си "вор в законе"....
Аз модели за деца над 250 гр. нямам, драги ми господине ;)

Изображение

https://www.f1abc.com/images/Doc/Docs_2 ... eniori.jpg

mmfsr

Мнение от mmfsr » 05 апр 2023 23:14

Наредба номер 4 от 2016 г.Виж там има и за треньори за спортове.В неведение сте Г_нСавов.Просто не сте се докоснали още.Скоро ще Ви се изясни.Карайте си я както си знаете.Просто Ви информирам.Ако не вденете ще си носите последствията.Нещата са много сложни вече за работите с деца Втечнявате се навреме. Предупредих.Без педагогическа правоспособност не може да работите под никаква форма с деца.Под никаква форма.Може да работите ,ако я притежавате или ще я придобиете в рам коте на 12 месеца.Това значи да сте започнали обучение за придобиването и.Чудно ми е как сте работили до сега с деца.
Последна промяна от mmfsr на 05 апр 2023 23:20, променено общо 2 пъти.

Valio Savov

Мнение от Valio Savov » 05 апр 2023 23:19

mmfsr написа:
05 апр 2023 23:14
Наредба номер 4 от 2016 г.Виж там има и за треньори за спортове.В неведение сте Г_нСавов.Просто не сте се докоснали още.Скоро ще Ви се изясни.Карайте си я както си знаете.Просто Ви информирам.Ако не вденете ще си носите последствията.Нещата са много сложни вече за работите с деца Втечнявате се навреме. Предупредих.
Закона е от 2019 г. драги отворко, старото е анулирано, има нов регистър на треньорските кадри ....

http://mpes.government.bg/Pages/Registers/default.aspx