Сега се запитай, защо и аз не бих си позволил да кажа една лоша дума за Петьо, въпреки, че и той не харесва депрона......и защо и той не е на твоя страна, въпреки, че е майстор на дървените и композитни модели.....дано не си позволиш да кажеш, че и той си пада по лизане на депронаджийски задници , че ше стане мазало
Развитието на авиомоделизма сега през 2022г. и за напред
-
- Регистриран: 29 мар 2017 19:43
Re: Развитието на авиомоделизма сега през 2022г. и за напред
Последна промяна от бачо илия депрона на 06 сеп 2022 10:43, променено общо 1 път.
с.л.д. инж.ИЛИЯ ИЛИЕВ - 0899 11 58 58 -/ Специалист по Летящи Дивотии/
-
- Регистриран: 20 сеп 2019 20:55
Модел с композитно тяло и крило сандвич стиропор - балса - карбонови надлъжници в коя категория е? 

-
- Регистриран: 20 дек 2016 20:32
ОК, Съгласен !!!!
Имам много модели , от които няколко летящи и доста такива дето са почти готови като искам да карам всичките и дано това стане някои ден , ако не реша да подаря някои от тях. Замислил съм и още проекти , единия от които няма да ти хареса , но това е друга тема. До тук става въпрос точно за ДВГ модели.
Нека сега Георги , си представим следната ситуация:
( Ще пиша за себе си за да не засягам друг)
Взимам си дървенячката , отивам на полето , слизам от колата и какво да видя ... 15/20 санти трева. Не може да литне , не мога да го хвърля от ръка ... тежък е, а съм сам!!!!! .......пък много ми се кара.
Друг път пък вали и не става за каране , съвсем на скоро , товарям си фърчилото ( не дървенячка ) а депронката ( после ще обясня и за нея) и тъкмо спирам и взе да вали, изчаках малко ... не , тъц , не спира , раших да се върна до ЛИДЪЛА просто еи така ,да убия малко време , но на магазина не вали , върнах се на полето , вали ..... и така няколко пъти!!!!

Така ,че , ДВГ моделите мога да си ги карам в период не повече от 2/3 месеца и то не винаги щото трябва да се работи за да си финансираме крастата , а някои от тук присъстващите във форумите нямат тези възможности като един колега в " моделистика " на които му свалям шапка , дето сам си прави и пистите!!!!!
Надявам се Георги разбираш какво иска да ти кажа , от тези 2/3 месеца прозорец за каране , ако извадим времето през което сме заети и лошото време , сам можеш да се сетиш колко време остава за каране , подчертавам , на ДВГ.
От по - горе написаното става ясно, че при тези условия , срока на годност на които и да е модел , значително се увеличава!!!!
И дори и да ме е срам да си призная , карането на ДВГ при мен започва да става от сбирка на сбирка,демек все по-рядко за съжаление.
И тук идва ред на депронката, за да избегна всички по - горе неудопства , си сковах

Имам 2 батериики които ми осигуряват 30/40 минути плътно във въздуха.
Него , дет се вика мога да си го возя на всякъде и да си го карам където и да е , стига времето и мястото да го позволяват.
Та , сега конкретно е въпрос на математика, часовете на вън и в полет на ДВГ е просто не съизмерим с депронката която може да се кара почти всеки ден.
Далеч съм от мисълта да защитавам някаква теза за изолациите , нито пък съм им кои знае какъв фен , НО , в случая едва ли и ти , би отрекъл практичноста на депрона.
И съвсем кратичко Георги за ракииката , АЗ НЕ ПИЯ, освен в редки изключения от които годишно да ми се съберат общо 2/3 литра, ако това за някои е пиене , то добре , значи пия

Петър Алексиев
Велинград
Велинград
-
- Регистриран: 24 апр 2019 09:48
Браво. Ако беше почнал с тоя пост в началото нямаше да пишем глупости 3 дена.
Инж.Веселин Драганов М.С.
-
- Регистриран: 20 дек 2016 20:32
Пздравления , остава да пуснеш тема в раздел ДВГ - а за започнатото на дивана ако решиш?Георги написа: ↑06 сеп 2022 14:09Ок радвам се виж как става конструктивен диалог! Накратко и за мен , никога не съм имал против против другите и с какво летят дал депрон дал хвърчило важното е да става кеф и шоу, но не можах да понеса някои да ми казва аз какво да пиша и какво да мисля, нито да ми държи поучителен тон все едно ми е учител нещо. Относно двг и пистата, имах си една полянка извън града дълги години примерно от 1997 до 2014 и нон стоп на нея. на нея са идвали много хора и от други градове със всякви модели и повечето депронки, там даже измислих преди 15 години "автоматичен диедър" на един приятел стиропорката като излизаше от пикиране винаги крилата се гънеха нагоре и после като хоризонтира се изправяха. Проблема с тревата го реших като взимам назаем една електрическа косачка и си имам генератор на ток 2кв с който ходя по къмпинги та с него и 50м кабел си косях тази полянка писта 20х50м. през има няма 20-40 дена тоест два три пъти в лятото тоест през годината и си летях почти всеки ден няма лято няма зима нон стоп. И в 18 часа съм отивал до 21 часа лятото никъв проблем от 3 часа време 1 час във въздуха, а почивните дни от сутрин до вечер с няколко литра метанол или бензин. Сега вече си имам собствена 300м тревна писта и на нея като окося е идеално. Абе с две думи луд за връзване, много запален по това хоби от 3 клас и кръжока в ОСО, та чак до сега има няма сигурно 40години. Може би съм единиствения, или поне първия моделист в Бг който си купи лазер през може би 2009г. само и само да си реже сам моделите щото знаеш че модели се чупят често, лесно и бързо, а често не може да се купуват, но ако имаш заготовките нарязани се правят за седмица две. И от тогава сам си ги чертая сам си ги мисля, имам една стая пълна догоре с модели, половината купешки другата половина мое пройзводство. Моята идея с тази тема беше да се съберем повече такива хора който са тотално отдадени на хобито, и правят нещата. Та те така.
Както вече писах, и аз съм замислил нещо за което ще направя тема , но като му дойде времето ...... като цар Симьончо

Последна промяна от Петър Алексиев на 27 фев 2023 01:07, променено общо 1 път.
Петър Алексиев
Велинград
Велинград
-
..................
Последна промяна от бачо илия депрона на 07 окт 2022 11:38, променено общо 2 пъти.
-
- Регистриран: 24 апр 2019 09:48
Е точно показваме развитието на моделизма.Няма да правя обобщения-то се вижда.
Инж.Веселин Драганов М.С.
-
................
Последна промяна от бачо илия депрона на 07 окт 2022 11:38, променено общо 1 път.
-
- Регистриран: 31 дек 2021 19:49
Ей сега си отворих един пакет пуканки...
-
бачо илия депрона написа: ↑03 сеп 2022 22:40Ако и тая тема отиде в кофата- всичко ще си дойде на мястото