Нещо интересно
- Марин
- Регистриран: 20 дек 2016 18:30
Re: Нещо интересно
Според мен нищо не се мести. Мисля, че в момент от време контролерът увеличава или намаля въртящият момент на мотора в зависимост от местоположението на лопатите, от там и получава изменение на стъпката, в противофаза за двете лопати.
-
- Регистриран: 29 мар 2017 19:43
ама, това увеличаване или намаляване на въртящия момент, как може да се управлява чрез апаратурата....за да се изпълняват командите- напред, назад, наклони наляво,надясно....и как контролера може да следи местположението на лопатите, за да 'знае' какво да направи с въртящия момент
с.л.д. инж.ИЛИЯ ИЛИЕВ - 0899 11 58 58 -/ Специалист по Летящи Дивотии/
- Марин
Разбира се, че не апаратурата управлява въртящият момент на мотора, това го прави неговият контролер, а апаратурата казва на контролера какво се иска. По принцип всички esc контролери имат обратна връзка от мотора /пряка или косвена/, остава само задачата как се определя началният ъгъл. Може би ъгълът, при който е подадено захранването.бачо илия депрона написа: ↑16 ное 2020 08:48ама, това увеличаване или намаляване на въртящия момент, как може да се управлява чрез апаратурата....за да се изпълняват командите- напред, назад, наклони наляво,надясно....и как контролера може да следи местположението на лопатите, за да 'знае' какво да направи с въртящия момент
-
[/quote]
Разбира се, че не апаратурата управлява въртящият момент на мотора, това го прави неговият контролер, а апаратурата казва на контролера какво се иска. По принцип всички esc контролери имат обратна връзка от мотора /пряка или косвена/, остава само задачата как се определя началният ъгъл. Може би ъгълът, при който е подадено захранването.
[/quote]
не съм чувал за такива контролери, дето могат да изпълняват нещо повече от команда- промяна оборотите на мотора
Разбира се, че не апаратурата управлява въртящият момент на мотора, това го прави неговият контролер, а апаратурата казва на контролера какво се иска. По принцип всички esc контролери имат обратна връзка от мотора /пряка или косвена/, остава само задачата как се определя началният ъгъл. Може би ъгълът, при който е подадено захранването.
[/quote]
не съм чувал за такива контролери, дето могат да изпълняват нещо повече от команда- промяна оборотите на мотора
Последна промяна от бачо илия депрона на 16 ное 2020 09:24, променено общо 1 път.
- Марин
Представи си, че ESC-a не е със стоков firmware. А и не случайно тук липсва редуктор. Може и да греша, но е единствения начин, по който си обяснявам нещата.
-
firmware, за които се сещам, променят скоростта на реакция на контролера...но не и нещо повече
-
тъй като не съм много в час с ханглийския, ше пусна клипа на сина, да ми превежда,кво обяснява тоя младеж Том....
- Марин
Прекрасно знаеш, че безчетковите мотори са постояннотокови. И че полюсите се превключват от контролера. Кога, колко бързо и с какъв ток зависи от предварително заложения софтуер, оптимално разработен след множество експерименти и изследвания. Знаеш и че двигателите имат режим спирачка. Съчетаването на всичко това може да направи въртящият момент на мотора неравномерен за един оборот.
-
съгласен съм, че сигурно може....но не съм чувал за фърмуер, който да дава такава възможност, това да се управлява с апаратурата...
.колкото до моторите- въпросът е спорен дали са постояннотокови.....да, подаваме постоянен ток на входа на контролера , но постоянен ли е на изхода към мотора???....не е ли променлив- от нула до някаква положителна стойност за всяка една фаза, редуващо се постоянно за трите фази....да- вярно, че не е синусоидно от положителна стойност до отрицателна такава, ноооо- също е променлив.....промяната не е и полусинусоидална, но си е една постоянна промяна с управлявана честота и амплитуда
- Марин
Вече споменах, че ако тезата ми е правилна контролерът не е със стоков софтуер. Аз също драскам за микроконтролери, на непрофесионално ниво.
Безчетковите мотори са постояннотокови не само защото се захранват от постоянен ток, а и защото такъв се подава към намотките /под постоянен ток се разбира ток, който не променя поляритета си във времето/. Тук имаме т.н. комутация, или превключване на полюсни намотки, нещото, което прави колекторът при конвенционалните постояннотокови мотори. Самият ток или по-точно неговата крива може да е най-разообразна в зависимост от много фактори, но винаги посоката е една и съща!
Безчетковите мотори са постояннотокови не само защото се захранват от постоянен ток, а и защото такъв се подава към намотките /под постоянен ток се разбира ток, който не променя поляритета си във времето/. Тук имаме т.н. комутация, или превключване на полюсни намотки, нещото, което прави колекторът при конвенционалните постояннотокови мотори. Самият ток или по-точно неговата крива може да е най-разообразна в зависимост от много фактори, но винаги посоката е една и съща!