Нещо интересно

Това е мястото приятели, където можете да дискутирате всякакви "не РЦ" теми
Потребителски аватар
Марин
Регистриран: 20 дек 2016 18:30

Re: Нещо интересно

Мнение от Марин » 15 ное 2020 19:15

Според мен нищо не се мести. Мисля, че в момент от време контролерът увеличава или намаля въртящият момент на мотора в зависимост от местоположението на лопатите, от там и получава изменение на стъпката, в противофаза за двете лопати.

бачо илия депрона
Регистриран: 29 мар 2017 19:43

Мнение от бачо илия депрона » 16 ное 2020 08:48

Марин написа:
15 ное 2020 19:15
Според мен нищо не се мести. Мисля, че в момент от време контролерът увеличава или намаля въртящият момент на мотора в зависимост от местоположението на лопатите, от там и получава изменение на стъпката, в противофаза за двете лопати.
ама, това увеличаване или намаляване на въртящия момент, как може да се управлява чрез апаратурата....за да се изпълняват командите- напред, назад, наклони наляво,надясно....и как контролера може да следи местположението на лопатите, за да 'знае' какво да направи с въртящия момент
с.л.д. инж.ИЛИЯ ИЛИЕВ - 0899 11 58 58 -/ Специалист по Летящи Дивотии/

Потребителски аватар
Марин

Мнение от Марин » 16 ное 2020 09:04

бачо илия депрона написа:
16 ное 2020 08:48
ама, това увеличаване или намаляване на въртящия момент, как може да се управлява чрез апаратурата....за да се изпълняват командите- напред, назад, наклони наляво,надясно....и как контролера може да следи местположението на лопатите, за да 'знае' какво да направи с въртящия момент
Разбира се, че не апаратурата управлява въртящият момент на мотора, това го прави неговият контролер, а апаратурата казва на контролера какво се иска. По принцип всички esc контролери имат обратна връзка от мотора /пряка или косвена/, остава само задачата как се определя началният ъгъл. Може би ъгълът, при който е подадено захранването.

бачо илия депрона

Мнение от бачо илия депрона » 16 ное 2020 09:20

[/quote]

Разбира се, че не апаратурата управлява въртящият момент на мотора, това го прави неговият контролер, а апаратурата казва на контролера какво се иска. По принцип всички esc контролери имат обратна връзка от мотора /пряка или косвена/, остава само задачата как се определя началният ъгъл. Може би ъгълът, при който е подадено захранването.
[/quote]
не съм чувал за такива контролери, дето могат да изпълняват нещо повече от команда- промяна оборотите на мотора
Последна промяна от бачо илия депрона на 16 ное 2020 09:24, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Марин

Мнение от Марин » 16 ное 2020 09:23

Представи си, че ESC-a не е със стоков firmware. А и не случайно тук липсва редуктор. Може и да греша, но е единствения начин, по който си обяснявам нещата.

бачо илия депрона

Мнение от бачо илия депрона » 16 ное 2020 09:27

Марин написа:
16 ное 2020 09:23
Представи си, че ESC-a не е със стоков firmware.
firmware, за които се сещам, променят скоростта на реакция на контролера...но не и нещо повече

бачо илия депрона

Мнение от бачо илия депрона » 16 ное 2020 09:33

тъй като не съм много в час с ханглийския, ше пусна клипа на сина, да ми превежда,кво обяснява тоя младеж Том....

Потребителски аватар
Марин

Мнение от Марин » 16 ное 2020 09:33

Прекрасно знаеш, че безчетковите мотори са постояннотокови. И че полюсите се превключват от контролера. Кога, колко бързо и с какъв ток зависи от предварително заложения софтуер, оптимално разработен след множество експерименти и изследвания. Знаеш и че двигателите имат режим спирачка. Съчетаването на всичко това може да направи въртящият момент на мотора неравномерен за един оборот.

бачо илия депрона

Мнение от бачо илия депрона » 16 ное 2020 11:01

Марин написа:
16 ное 2020 09:33
Прекрасно знаеш, че безчетковите мотори са постояннотокови.
........... Съчетаването на всичко това може да направи въртящият момент на мотора неравномерен за един оборот.
съгласен съм, че сигурно може....но не съм чувал за фърмуер, който да дава такава възможност, това да се управлява с апаратурата...
.колкото до моторите- въпросът е спорен дали са постояннотокови.....да, подаваме постоянен ток на входа на контролера , но постоянен ли е на изхода към мотора???....не е ли променлив- от нула до някаква положителна стойност за всяка една фаза, редуващо се постоянно за трите фази....да- вярно, че не е синусоидно от положителна стойност до отрицателна такава, ноооо- също е променлив.....промяната не е и полусинусоидална, но си е една постоянна промяна с управлявана честота и амплитуда

Потребителски аватар
Марин

Мнение от Марин » 16 ное 2020 11:24

Вече споменах, че ако тезата ми е правилна контролерът не е със стоков софтуер. Аз също драскам за микроконтролери, на непрофесионално ниво.
Безчетковите мотори са постояннотокови не само защото се захранват от постоянен ток, а и защото такъв се подава към намотките /под постоянен ток се разбира ток, който не променя поляритета си във времето/. Тук имаме т.н. комутация, или превключване на полюсни намотки, нещото, което прави колекторът при конвенционалните постояннотокови мотори. Самият ток или по-точно неговата крива може да е най-разообразна в зависимост от много фактори, но винаги посоката е една и съща!