Сервомашинка
- Марин
- Регистриран: 20 дек 2016 18:30
Re: Сервомашинка
Болшинството съвременни машинки са оразмерени за директно захранване от 2 клетки, също и някои приемници. За тези обаче, на които производителят изрично е посочил 4.8 - 6 V никак не е препоръчително. Зависи производителят дали и колко се е презастраховал в преоразмеряването...
Измислил съм си една постановка, която съм нарекъл "синдром на светофара", и която често цитирам в подобни случаи: 5 пъти минавам на червено, нищо не се случва, следователно е безопасно преминаването на червено...
Та всеки сам си решава, лично аз не обичам да се движа по ръба. Съвсем наскоро си наруших принципите и размазах чисто ново моделче, по технически причини.
Относно латентностите - вече толкова много заигравки при различните марки, че и не ги следя, ако не ми се налага.
Измислил съм си една постановка, която съм нарекъл "синдром на светофара", и която често цитирам в подобни случаи: 5 пъти минавам на червено, нищо не се случва, следователно е безопасно преминаването на червено...
Та всеки сам си решава, лично аз не обичам да се движа по ръба. Съвсем наскоро си наруших принципите и размазах чисто ново моделче, по технически причини.
Относно латентностите - вече толкова много заигравки при различните марки, че и не ги следя, ако не ми се налага.
- Slav_s
- Site Admin
- Регистриран: 28 ное 2016 14:54
- Контакти:
То реално една батерия Nimh 6V заредена не е точно 6v . Съмнява ме малко по високия волтаж да е проблем, предната партита все още си работят.
единственото кофти за дигиталните машинки е ограничението на хода, това съм го разбрал по кофтия начин 

Слави Чорбанов - София 0889290525
Balsa flies BETTER !
Balsa flies BETTER !

Ето, взимай смело от тия: https://www.banggood.com/Corona-CS238MG ... rehouse=CN
- Марин
- Регистриран: 20 дек 2016 18:30
Добри, ще ти кажа какво е мнението ми за стари серва. Класическите серва за обратна връзка използват графитни потенциометри, механично свързани към изходящия вал /знам, че го знаеш, пиша за други, които може и да не знаят/. Колкото и да са качествени, ресурсът им е относително малък, от порадъка на няколко десетки К цикъла. Износва се резистивния слой, замърсява се и т.н., което рязко намаля линейността и надеждността на машинката във времето. На Таранисите донякъде са решили проблема, използвайки Rotary Position Sensors на Murata на джойстиците, а техният живот е 1-2 милиона цикъла. При все понастоящем на апаратурите от добрите марки /например Таранис
/ поставят магнитни потенциометри, които на практика са вечни. Такива поставят и на серва, но те вече са по-висок клас, съответно по-скъпички. Другото уязвимо място е колектор/четки на моторчето, които също се износват прогресивно. Затова по-скъпите серва вече са с brushless моторчета, там знаеш триещи се части няма, единственото, което старее са неодимовите магнити, но това се случва с темп 10% на 100 години /т.е. да не издребняваме/.
В този смисъл стари серва на модел като твоя е крайно нежелателно. Да, знам какви доходи има един пенсионер в БГ, но по-добре 8 китайски нови машинки, отколкото с наличните. Не ти се меся, просто ти казвам какво мисля по въпроса, а решението, разбира се си е твое.
ПС
Иначе ето три като твоите:
https://www.ebay.de/itm/Graupner-Servos ... SwccFdC5RY

В този смисъл стари серва на модел като твоя е крайно нежелателно. Да, знам какви доходи има един пенсионер в БГ, но по-добре 8 китайски нови машинки, отколкото с наличните. Не ти се меся, просто ти казвам какво мисля по въпроса, а решението, разбира се си е твое.
ПС
Иначе ето три като твоите:
https://www.ebay.de/itm/Graupner-Servos ... SwccFdC5RY
-
- Регистриран: 24 апр 2019 09:48
На дърти години сме така-само строим и не пускаме модели.Имам три модела в един клас.Пълна комплектовка готови за старт с електроника ,батерии и всичко. Не мога да се разтроя на състезанията ,ама ги нося. Явно съм някаква нова порода глупак- предлагах ги на колеги да ги карат, ама няма желаещи. И деца няма . Май ве1е нищо няма в моделизмите освен динозаври 

Инж.Веселин Драганов М.С.
Ако не ги утрепете с тъпи разкази за соца ще има! Ей сега дори ще започна в офиса да правя кръжок с лапетата на колегите, защото всички съм ги запалил, закарах в офиса 1-2 самолета и се кефят на макс ще ходим и да летим сега края на август край морето 

-
- Регистриран: 24 апр 2019 09:48
В корабомоделизма на запад всичко е конфекция и се пазарува здраво . Рядко някой прави нещо сам . И тогава идва избора- да търгува или да си остане истински моделист. Повечето стават търговци. Наскоро ми разказаха как корифеи в моделизмите притриват бутала с шкурка на ръка и паста за зъби. Правете си изводите.
Инж.Веселин Драганов М.С.
Той администратора трябва за тебе да работи щото не може да пишеш в правилната тема и форум и щото трябва да гадаем, че коментираш нещо от ДРУГ форум. Иначе явно някакво разделение на личността те гони, защото цитата отговор на твой оф топик 

Последна промяна от Fantasmos на 18 авг 2019 22:16, променено общо 1 път.
-
- Регистриран: 02 дек 2017 01:02
- Контакти:
Ще имаме ли шанса някога да го видим тоя клип ?Добри Грабчев написа: ↑18 авг 2019 13:31За едно серво в борсата, 3 страници писане.
Мисля, че това не е мястото за коментари и поисках да прехвърлим съжденията е Як-3 или другаде...
Темата Як-3 е вече под ключ, защото това поисках от администратора.
Пълним с допълнителен товар теми които в един момент губят първоначлният си вид.Почват едни подигравтелни писаници...като това, "Ако не ги утрепете с тъпи разкази за соца ще има!"Каква е връзката между сервото и тъпите разкази???Успокойте се бе хора!
Сега правя опашния колесник на Яка и имам наблюдения/от клипа на първият полет/, че нещо елементарно може да доведе до катастрофа.
Къде да споделя?В борсата ли?Или пак нова тема!?